tsjerkebier

Grondstoffen

De beste ingrediënten

In onze bierbrouwerij wordt Tsjerkebier gebrouwen met de beste ingrediënten die we zorgvuldig selecteren en betrekken van kwaliteitsleveranciers.

Mout
De diverse soorten mout (Pilsner, Tarwe, Munich, Cara etc.) betrekken we van gerenommeerde mouterijen uit Nederland, België of Duitsland. Alleen ervaren mouterijen die hoge kwaliteitsnormen hanteren en zo duurzaam mogelijk produceren komen in aanmerking voor levering aan Tsjerkebier.

Hop
De hop krijgen we voorlopig vers verpakt van kwaliteitsproducenten. Maar de bedoeling is dat we op enig moment rondom de brouwerij zelf hop gaan verbouwen voor eigen gebruik, en dus van eigen Friese grond.

Suiker
Voor de nagisting op de fles voegen we een klein beetje suiker toe. We gebruiken daarvoor biologische rietsuiker uit Brazilië.

Energie
De energie die noodzakelijk is voor de bierbereiding betrekken we uit een combinatie van aardgas en elektriciteit. We zijn er trots op dat we bij de eerste drie gecertificeerde afnemers van Mienskipsenergie in Friesland behoren!

Op 26 april 2018 hebben we dit certificaat ontvangen tijdens de uitreiking van het Mienskipsenergie Certificaat aan het Zonnepark Garyp. We betrekken deze energie via de Enerzjy Koöperaasje Easterwierrum, waar de dorpsgemeenschap van Easterwierrum middels een jaarlijkse bijdrage weer baat bij heeft.

De ‘Mienskipsmissy’ van ons bier reikt ver!

Water
In het zuidwesten van Friesland zit op een diepte van een paar honderd meter een watervoerende laag van natuurzuiver bronwater die is ontstaan door tienduizenden jaren neerslag. Natuurlijker, schoner en zuiverder dan dit oorspronkelijke grondwater kan het niet. Dit water is zo bijzonder dat het een naam heeft gekregen: Spannenburger Oer. Het wordt door Vitens opgepompt en aan onze brouwerij in Easterwierrum geleverd.De specifieke mineralogische samenstelling, de gebalanceerde zuurgraad (pH), de milde hardheid (ºdH) en het zuurstofgehalte van dit water dragen bij aan de specifieke smaak van ons Tsjerkebier.

Overige ingrediënten
Verder gebruiken we voor de bereiding uiteraard diverse soorten gist, alsmede havervlokken en een variëteit aan kruiden. Voor alle ingrediënten geldt dat de leveranciers met zorg worden geselecteerd en de producten voortdurend op kwaliteit worden gecontroleerd.